به بالا رفتن یا پایین آمدن به صورت پیاده از ارتفاعات طبیعی کوهنوردی گفته میشود. کوهنوردی میتواند به صورت راهپیمایی، کوهروی، کوهپیمایی و صعود به قلل مختلف و یا صخرهنوردی انجام گیرد. از نظر تاریخچه کوهنوردی نیز براساس مدارک باید گفت اتزی مرد یخی ۵۳۰۰ سال پیش توانست به ارتفاع ۳۰۰۰ متر در کوههای آلپ صعود کند که بقایای او در این ارتفاع یافت شده است. همچنین در تاریخ سنتی ایران آمده است که آرش کمانگیر از قله کوه دماوند بالارفت تا با پرتاب تیر، مرز ایران و توران را مشخص سازد. اما جالب است بدانیم کوه اورست (۸۸۴۸ متر) به عنوان بلندترین نقطه کره زمین برای اولین بار در ۲۹می سال ۱۹۵۳ توسط ادموند هیلاری و تنسینگ نورگی از سمت جنوبی آن در نپال فتح شد.
کوه: به ارتفاعات بیش از ۶۰۰ متر از زمینهای اطراف هر منطقه کوه گفته میشود.
قله: بلندترین قسمت هر کوه را قله میگویند. یک کوه میتواند یک یا چند قله داشته باشد که در یک خط الراس قرار گرفتهاند. معمولا به بلندترین قله، قله اصلی گفته میشود و سایر قلل در یک خط الراس را قلههای فرعی مینامند.
شرایط سنی: در کوهنوردی شرط سنی وجود ندارد. در ضمن این رشته ورزشی سن بازنشستگی هم ندارد. هر کسی با هر توانایی میتواند به عنوان تفریح یا انجام کار حرفه ایی به کوه برود.
روشهای کوهنوردی: سه شکل اساسی کوه نوردی وجود دارد که به شرایط مسیر بستگی دارد. اولین اینها صخره نوردی یا rock-craft است که در بین کوه نوردان آماتور بسیار محبوب است. این شکل از کوه نوردی در بردارنده شیب های صخره ای و بهمن ها می باشد. شکل دوم کوه نوردی ، برف و یخ نوردی یا snow-craft است که بیشتر برای کوه نوردان مجرب است. این نوع کوه نوردی بسیار خطرناک است چون در بردارنده مسیرهای همراه با یخچال های طبیعی است. وسایل مخصوص و آگاهی از شرایط برف و یخ بسیار مهم هستند. در آخر ، کوه نوردی مختلط ، مسیر های صخره ای و یخی دو نوع اول را با هم ترکیب می کند و آن را تبدیل به مشکل ترین شکل کوه نوردی می کند.مسیرهای خطرناکی که کوه نورد در این مسیر باید با آن مواجه شود، او را ملزم می سازد که آموزش و تجربه کافی داشته باشد.
ابزار کوه نوردی: برای صعود مؤثر به کوهها نیاز به ابزارهای متفاوتی است. البته در هر صعود بسته به نوع صعود، منطقه مورد نظر، زمان و فصل اجرای برنامه ممکن است ابزار و تجهیزات متفاوتی مورد استفاده قرار گیرد. برخی از این وسایل کوهنوردی عبارتاند از: کفش مخصوص کوه، کاپشن گورتکس، کاپشن پلار، کوله پشتی، باتوم کوهنوردی، دستکش، کلاه مناسب فصل، بادگیر، جوراب کلفت، کیسه خواب، فلاسک چای، بطری آب و وسایل شخصی مانند قاشق، چنگال و چراغ قوه.
فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی: این فدراسيون وظيفه تشکيل تيم ملي و انتخاب بهترين کوهنوردان کشور را براي عضويت در تيمهای ملي کوهنوردي و صعودهای ورزشی را به عهده داشته تا بهویژه در صعودهاي ملي و بينالمللي که در راس آنها هيماليانوردي است زبدهترين کوهنوردان کشور را اعزام دارد. فدراسيون کوهنوردي و صعودهای ورزشی متشکل از کارگروه های مختلفی است که در زمينههاي مختلف و ورزشهاي جذاب و متنوع کوهنوردي و سنگ نوردی از جمله کوهپيمايي، کوهنوردی، سنگنوردي طبيعي و سنگنوردي داخل سالن (صعودهای ورزشی) و اسکی کوهستان فعاليت ميکنند.